Sudans general Mohamed Hamdan Dagalo, allmänt känd som Hemetti, har framfört till Europeiska unionen och USA att hans land kan orsaka världen ett “stort problem” genom att öppna sina gränser.

Hotet levererades under en intervju med Politico den här veckan. Befälhavaren för Rapid Support Forces (RSF) sa att västvärlden kunde förvänta sig en tillströmning av migranter från Afrika om de inte stödde den militära administrationen efter kuppen i Sudan.

“Allt han är och någonsin kommer att vara är en ligist.”

Mohamed Dagalo sa till Politico att Europa, däribland Sverige, och USA inte har något annat val än att stödja den senaste militär kuppen för att avvärja en flyktingkris.

Han påpekade också att Sudans gränser hålls i schack av samma militär, som tidigare under hösten arrangerade en militär kupp. Inom Sudans gränser finns det över 1 miljon flyktingar från andra Afrikanska länder, förvarade i olika flyktingläger.

Dagalo, som fungerar som vice ordförande för Sudans kuppmakare al-Burhan, är inte en betrodd figur i internationella kretsar. Han är inte heller betrodd i inhemska kretsar.

Mohamed Hamdan Dagalo

Inom Sudan ses Dagalo som en smått löjlig och ointelligent figur, men som många samtidigt känner fruktan för. Eftersom han är befälhavare över Rapid Support Forces, som formades från gangstergänget Janjaweed milisen som han också var ledare för. Han är möjligen efter al-Burhan den mest hatade mannen i Sudan.

Rapid Support Forces består huvudsakligen av Janjaweed-miliserna. Som kämpade på uppdrag av den sudanesiska regeringen under kriget i Darfur, dödade och våldtog civila och brände deras hus. RSF:s agerande i Darfur kvalificerar sig som brott mot mänskligheten enligt Human Rights Watch

Under denna senaste militärkuppen anser civila demokratiska grupper att Mohamed Hamdan Dagalo är huvudsakligt ansvarig för minst 43 demonstranters död, hundratals skadade, attacker mot sjukhus och ambulans personal, godtyckliga attacker mot privata bostäder.

Mohamed Dagalo – En Ligist

Jag skulle vilja sammanfatta med Cameron Hudson’s ord: “Trots sina ansträngningar att fjäska för västerländsk publik, kan Hemetti inte hindra sig själv från att utpressa Europa och säga att han kan släppa flyktingvågor om dom inte stöder Sudans militär kupp. Allt han är och någonsin kommer att vara är en ligist.”

Cameron Hudson är senior medlem vid Atlantic Council Africa Center.

Image: Sudaneditors

Social Jobs