36.1 C
Khartoum
Thursday, May 30, 2024
spot_img

Förslag Om Språkplikt För Rätt Till Försörjningsstöd

Pressrelease (redigerad), Regeringen: På Torsdag den 5 November 2020 presenterade regeringen en lagrådsremiss med förslag om språkplikt som krav för rätt till försörjningsstöd. Det är en del i regeringens arbete för att öka språkkunskaperna och förutsättningarna för integration och etablering på arbetsmarknaden. Förslaget innebär att den enskilde vid behov ska delta i svenska för invandrare för att anses stå till arbetsmarknadens förfogande.

– Språkplikt inom försörjningsstödet kommer bidra till att öka språkkunskaperna och förutsättningarna för integration och etablering på arbetsmarknaden, säger socialminister Lena Hallengren.

– Utrikes födda kvinnor har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden i Sverige, bland annat på grund av bristande språkkunskaper. Svenska språket är en viktig nyckel till utbildning, arbete och till att kunna delta aktivt i samhället, säger utbildningsminister Anna Ekström.

I en lagrådsremiss föreslår regeringen en så kallad språkplikt. Förslaget innebär att dagens krav för försörjningsstöd förtydligas i socialtjänstlagen. För att ha rätt till försörjningsstöd kan socialnämnden i dag begära av den som kan arbeta att denne står till arbetsmarknadens förfogande. Med förslaget förtydligas att den sökande vid behov även är skyldig att delta i svenska för invandrare eller motsvarande utbildning vid folkhögskola för att vara berättigad försörjningsstöd.

Syftet med tillägget är att tydliggöra vikten av att delta i språkutbildning för att förbättra möjligheten att få ett arbete och att etableras i Sverige. Lagen föreslås träda i kraft den 1 april 2021.

Delar av regeringens politik bygger på januariavtalet, en sakpolitisk överenskommelse som har slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.

Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Amel Eldeeb
Amel Eldeeb
The founder and editor-in-Chief of Anews. Amels origins is in Sudan, but now she live in Europe. She is an experienced media worker, with a past in radio, television and newspapers.

Related Articles

Latest Articles

Witness the resilience of ukrainian forces in the face of russian aggression with videos of fierce fighting. Psychological well being | 8 million brits prescribed anti anxiety drug ‘linked to three,400 deaths over 5 years’. Specialized medical center hospital.