36.5 C
Khartoum
Tuesday, September 26, 2023
spot_img

Humanitär Luftbro Till Sudan

Pressmeddelande 2020-06-11: Humanitär luftbro till Sudan arrangeras av Sverige och EU. Igår lyfte ett plan med 100 ton humanitära förnödenheter, inklusive mediciner och medicinsk utrustning, till Sudan för att bidra till att bekämpa covid-19 i landet. Planet är det första av två humanitära flyg till Sudan som arrangeras av Sverige och EU.

Humanitär Luftbro Arrangeras Av Sverige & EU

De två planen till Sudan är en del av EU:s initiativ för luftbroar till humanitära kriser dit kommersiella flyg inte längre går. Sverige leder på uppdrag av EU ansvaret för luftbron till Sudan och medfinansierar den genom stöd till organisationer som skickar förnödenheter, bland annat Unicef, UNFPA och Läkare utan gränser. Ett andra flyg till Sudan kommer att avgå senare i juni, då med utrustning från bland annat Svenska Röda korset, UNHCR och UNDP samt med humanitär personal.

De humanitära behoven i Sudan är enorma. Landet befann sig redan före covid-19 i en svår ekonomisk och humanitär kris och läget har förvärrats ytterligare av pandemin.

Ett Omfattande Engagemang

– Sverige har ett haft ett omfattande engagemang i Sudan de senaste åren. Jag är stolt över att vi kan vara med och upprätta luftbroar till landet som levererar viktigt sjukvårdsmaterial och för ned personal för att stötta Sudans kamp mot coronaepidemin, säger minister för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson.

Sverige är en stor humanitär aktör i Sudan. Sverige fortsätter parallellt att stödja den långsiktiga demokratiska och ekonomiska reformprocessen i Sudan, vilken leds av den civilledda övergångsregering som tillträdde under 2019 och kommer att delta i den internationella partnerskapskonferens för Sudan som anordnas i slutet av juni.

MER SVENSKA ARTIKLAR…

Image: U.S. Department of Defense

Tommy Olovsson
Tommy Olovssonhttp://departement1.com/
I have more than 15 years of experience of working online – administrating websites of various topics. I am also the founder and Editor-in-Chief of Departement 1.com.

Related Articles

Latest Articles

Russia announces its exit from the black sea grain initiative, a move that could exacerbate the global food crisis. (mrs) grace sintim adasi (principal of agogo presbyterian women’s college of education, ghana). Dr frank dartey.