36.5 C
Khartoum
Tuesday, September 26, 2023
spot_img

Kaffeost – Recept

Kaffeost är en variant av ost som används till eller i kaffet. Kaffeosten är en traditionell nordfinsk maträtt med gamla anor i norra Finland och i Tornedalen. Traditionellt läggs den som småbitar i kaffet eller äts vid sidan av. Äter man den utan tillbehör är den förhållandevis neutral i smaken. Till skillnad från ost i allmänhet har kaffeosten inte en salt smak. Kaffeost lagas av mjölk (traditionellt råmjölk) och löpe som värms upp, får stelna till ostmassa och sedan gräddas i ugn. Den påminner därför om ostkaka.

Även i Västerbotten äter man kaffeost. Den västerbottniska är i allmänhet gjord på getmjölk medan den norrbottniska tillverkas av komjölk. Den senare typen gräddas i ugn.

Ingredienser

  • 10 liter opastöriserad råmjölk
  • 3 tsk ostlöpe
  • smör eller margarin för att smörja formen

Så Här Gör Du

Värm mjölken i en stor kastrull, till 37 grader. Tillsätt ostlöpen och rör om ordentligt i ca 5 minuter. Låt mjölken stå på den avslagna kokplattan i cirka 1 timme, utan att röra den.

Slå på plattan och värm återigen upp mjölken. Denna gång nästan till kokpunkt (obs, får ej koka). Samla ihop ostmassan till en stor klump med en hålslev. Lägg klumpen i en stor sil. Pressa ut så mycket vätska som möjligt med händerna. Lägg en tallrik med tyngd ovanpå. Låt stå svalt och vattna ur i 3-4 timmar.

Forma klumpen till en ca 3 cm tjock kaka. Placera kakan på en smord form. Grädda i 225 grader i ugn, 20-25 minuter. Låt osten svalna.

Servering

Kaffeost går utmärkt att frysa ner och spara till senare tillfällen. Den njutes bäst på detta sätt: Fyll ungefär en tredjedel av kaffekoppen med finskuren kaffeost. Häll på hett kaffe så att det täcker osten. Drick upp kaffet och njut allra sist med hjälp av skeden av kaffeosten. Gnisslar det mellan tänderna är osten som den ska!

Image: Teemu Rajala

Tommy Olovsson
Tommy Olovssonhttp://departement1.com/
I have more than 15 years of experience of working online – administrating websites of various topics. I am also the founder and Editor-in-Chief of Departement 1.com.

Related Articles

Latest Articles

Russia’s anti terrorism committee attributed the attack to two ukrainian sea drones. Bizline consult launches world bank neip acceleration programme for smes in savannah region. The fda expanded its emergency approval of the pfizer covid 19 vaccine to this age group in may 2021.