Sima – Recept

0
Sima Recipe

Sima är en Finsk jäst dryck. Som också är vanligt förekommande i Svenska Tornedalen. Drycken påminner om Mjöd, en alkoholhaltig dryck som får sin etanolhalt genom jäsning av honung. Drycken kan användas som måltidsdryck, och har en väldigt låg alkoholhalt. Även om en del ser till att alkoholhalten blir betydligt högre. Men detta är inte att rekommendera då den då förlorar sin karaktär såsom en uppfriskande sällskaps-dryck.

Ingredienser

  • 10 liter vatten
  • 330 g farinsocker
  • 500 g strösocker
  • 1 fl lättöl eller folköl
  • 2 citroner
  • 1 tsk jäst (inte mer)
  • 10 russin per flaska

Gör Så Här

Koka upp vatten, farinsocker, socker och lättöl tillsammans med det rivna skalet från citronerna. Skär bort det vita från citronköttet. Skär citronköttet i bitar och befria det från kärnor. Blanda ned i det kokta vattnet. Låt svalna till ca 37°C. Rör i jästen och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

Häll upp på lämpliga flaskor.

Lägg några russin (efter smak) i varje flaska. Förslut flaskorna med kork eller kapsyl. Förvara flaskorna i kyla. Siman är drickfärdig efter cirka två dagar. Med denna jästmängd håller sig siman i ungefär två veckor i kyl.

Sima är vanligt i Tornedalska hem till stora högtider som Valborgsmässoafton, jul, midsommar, bröllop m.m.

MER RECEPT…

Image: Mako

Social Jobs