Rieska – Recept

0
Rieska - Recept

Rieska är en typ av bröd, som förekommer i Finland och Svenska delen av Tornedalen. Rieska är oftast ett ojäst tunnbröd baserat på korn, råg eller potatis, men det förekommer även tjockare jästa typer. Kärnmjölk eller färsk mjölk ingår också ofta i degen. Det finns otaliga versioner av detta recept, och alla hävdar att dom har den “sanna” eller “ursprungliga” versionen. Men detta kan man i lugn och ro ta med en nypa salt. Det här brödet är också bland vissa känt under benämningen “Gahhkú”.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 liter kallt vatten
  • 3 liter kornmjöl
  • 2 msk salt
  • ca 1,5 liter vetemjöl

Gör Så Här

Smula upp jästen i cirka en halv liter av det kalla vattnet.

Häll i resten av vattnet och blanda i kornmjöl, salt, och så mycket av vetemjöl att degen blir smidig och hanterbar.

Brödet jäses ej utan bakas direkt ut till tunna kakor. Dom ska vara cirka 5 mm tjocka och 35 cm i diameter, eller i storlek så att dom ryms i din stekpanna. Använd exempelvis en gaffel, för att göra ett rutmönster i brödet. Efter det naggas kakorna.

Grädda i stekpanna: Lägg kakorna, en och en vartefter, i en varm och torr stekpanna på spisen. Grädda en kaka i taget cirka 2 minuter på varje sida på medelstark värme.

I ugn: Kakorna lägges på heta plåtar och gräddas i 300°C i ca 3 min. Brödet skall ha ljusbruna fläckar på ovansidan.

Låt kakorna svalna under bakduk på galler.

Här hittar du fler recept…

Image: Hellahulla

Social Jobs